Montage OKQ8 och GoWash

OKQ8 Hägersten

Första gången vi byter ut en av våra egna maskiner, det här skulle ju gå plättlätt eftersom man kan se det som en repris. De små hallmåtten hade annars varit ganska oroande men nu hade vi redan facit, det skulle gå. Efter att ha knölat in maskinen så sattes det full fokus på att smacka upp resten av utrustningen. Efter en liten miss i planeringen så hade vi under måndagen och tisdagen även personal som var uppsatta i Vreten på plats eftersom deras maskin inte skulle komma förrän onsdag. Tur var väl det, Henke fastnade på ett reningsverksmontage i Gislaved och vi hade redan planerat för honom att vara ensam under andra montageveckan.

Med inledningsvis högt tempo så nåddes också resultat. Inför helgen stod det klart att Henke skulle få en ganska enkel resa när han färdigställde maskinen i sin ensamhet. Redan under onsdagen vecka två så avbröt han provtvättandet för att slippa blöta ner grabbarna som jobbade med porten. Då stationen sen tidigare var bekanta med utrustningen så hade vi en enklare utbildning under torsdagen där vi visade nyheter och det som skiljer i handhavande. Även om Henke med rätta var nöjd med sin insats så kunde han när jag pratade med honom inte dölja sin besvikelse över att inte riktigt kunna gå i mål. Företaget som levererar betalterminalen hann tyvärr inte ut för att driftsätta terminalen förrän nästkommande vecka.

Vänster: Inlyft, första gången vi använder en Lundbergare men det gick utmärkt. Höger: Maskinen på plats, material och verktyg framplockade och full fart.

2016_v26-27_1

Vänster: Det gällde att ha koll på måtten vid montaget av kabelkedjan. Höger: Efter viss tankeverksamhet blev resultatet utmärkt.

 2016_v26-27_2

Vänster: Terminalen placerades i kundutrymmet i väntan på fundament. Höger: Sista provtätten innan Henke rullade hemåt.

2016_v26-27_3

OKQ8 Vreten

Årets första och förhoppningsvis enda groda gjorde att vi mycket tacksamma över MSSB:s insats fick skjuta på montaget i två dagar. Robin som var planerad ensam andra veckan såg lite svettig ut eftersom han dessutom bara hade fyra dagar på sig andra veckan om det skulle bli något båtåka på helgens pokerrun.

Att maskinen skulle behöva läggas ner var vi medvetna om, men eftersom vi beställt tvätthöjd i högsta laget så skulle det bli extremt tajt på höjden, här gällde det att jaga millimetrar. MSSB gjorde vad de kunde för att få till maximalt med höjd, och efter ett par osäkra dagar så stod maskinen faktisk på rälsen, med minsta möjliga marginal. Eftersom vi endast hade tre dagar under första veckan så gällde det att alla bitar föll på plats så Robin kunde få en sportslig chans att slutföra inkoppling och justering vecka två.

Sent på onsdagskvällen kunde vi nöjt konstatera att det faktiskt hade gått ganska bra, allt det tunga montaget var gjort och resten av vecka kunde ägnas åt att dra kablage och slang. Robin var säkert lite rådvill över var han skulle börja efter helgvilan men efter fyra dagars kämparinsats kunde han nöjt överlämna maskinen i händerna på stationschefen Johan. Bra jobbat!

Vänster: En trevlig skåning kommer med maskinen. Höger: Maskin läggs ner för inlyft.

2016_v26-27_4

Vänster: Väl inne ska den resas igen. Höger: Aldrig tidigare har det varit så tajt, skönt att allt gick vägen.

2016_v26-27_5

Vänster: Hur Robin lyckades ta kort på sig själv är en gåta. Höger: Nicke som ansvarar för kem på stationen konverserar med en nöjd stationschef.

2016_v26-27_6

Vänster: Innan… Höger: …efter, bilden gör inte riktigt skillnaden rättvisa.

2016_v26-27_7

Och Robin kunde sent på torsdagskvällen komma ut med sin båt, eller pengaslukaren som resten av företaget kallar den…

2016_v26-27_8

GoWash Söderhamn

Andra anläggningen för Gowash, de har sedan tidigare en i norra Sundsvall och fler är på gång. Nu var det en 4+1 som gällde, bredvid bilprovningen i Söderhamn. Sol och höga temperaturer var utlovat för veckan så nog skulle montörerna kunna skaffa sig lite bondbränna som bonus.

Undertecknad anlände redan under söndagskvällen och kunde redan på avstånd skönja ett svagt tutande. Medan avståndet minskade så tilltog tutandet och när jag svänger upp bredvid den redan väntande lastbilen så gick det upp ett ljus. Chauffören tog tillvara på sin vilotid och övade på trumpetandet. Han blev ganska glad över att få trailern lossad redan under söndagskvällen och jag fick senare höra av personalen från den angränsande brandstationen hur glada de var att 8 timmars konstant tjut äntligen var till ända.

Eftersom ytorna kring plattan inte riktigt var vad vi önskade så ägnades någon timme åt att flytta fyllnadsmaterial och justera avspärrningar så att allt var klart inför måndagen. Måndag morgon var vi så fulltaliga, Gerry hade anslutit under söndagskvällen och Robban kom farandes på morgonen och efter att ha kommit överens om att solskyddsfaktor är tjejigt så drog vi upp en plan.

Prio ett är alltid att få containern på plats så fort det bara går då ingenting annat kan sättas utan den, efter att ha bytt ut den första något klena lastmaskinen så träddes containern över härvan av rör som sticker upp ur plattan. Nu kunde så arbetet med ramverket inledas. Flera av våra montörer har nu varit med på några utomhusanläggningar och att läsa ritningar tar inte alls samma tid i anspråk längre, vi vet hur konstruktionen ska monteras. Vi hade hört ryktesvägen att en konkurrent precis blivit klar med en annan utomhusanläggning på orten och vår målsättning blev naturligtvis att vara snabbare. Om allt bara klaffar med vatten, el och nätverk så antogs tre veckor inte vara omöjligt.

Efter att första veckan passerat konstaterades att det till och med gått över förväntan, allt konstruktionsarbete var slutfört och Gerry kan under andra veckan ihop med Tommy från Sundsvall koncentrera sig på att dra rör och kablage.

Vänster: All fokus på teknik-containern… Höger: …som efter lite modifiering passade utmärkt.

2016_v26-27_9

Vänster: Lätt att ta effektfulla kort när man bor i en lift. Höger: Stålkonstruktionen påbörjas.

 2016_v26-27_10

Vänster: 24mm expander i armerad betong tar på krafterna, speciellt när man råkar borra 7/8” istället för 24mm. Höger: Män äter korv, punkt. Finlirarn Gerry fixar krubb.

2016_v26-27_11

Vänster: Sista handen läggs på taket. Höger: En slitsam dag avslutas med ribs, svamp och såklart, korv.

2016_v26-27_12

Vänster: Två timmars regn räckte för att ge Robban ett nytt smeknamn. Höger: Men solen återvände och vi torkade upp snabbt, skyltbelysningen kopplas in inför helgen.

2016_v26-27_13

Inte utan stolthet lämnades en anläggning som i stort sett ser färdig ut, nya tag nästa vecka.

2016_v26-27_14

På återseende/ CC Montageteam